Sunday, April 6, 2014

BİBERLİ EKMEK




Biberli ekmeği, bundan 8-9 yıl önce Mersin’e ilk gidişimde keşfetmiştim. Orada pastanelerde de satılan bir hamur işi biberli ekmek. İlk gördüğümde acı olduğunu düşünerek çekinsem de bana rehberlik eden sevgili arkadaşımın tavsiyesiyle denemiş ve çok beğenmiştim.  Bir arkadaşımdan aldığım bu tarifi de tarif defterimin en önemliler köşesinde saklar dururum. Blogda paylaşmak ise bu güne kısmetmiş ;)














Malzemeler


1 çay bardağı ılık süt


Yarım çay bardağı sıvı yağ


1 yumurta


1 tatlı kaşığı şeker


1 çay kaşığı tuz


1 paket kuru maya


Aldığı kadar un






Biberli harç için;


1 tane orta boy soğan


3 tane kırmızı biber (kapya)


1 tane domates


1 yemek kaşığı biber salçası


1 yemek kaşığı domates salçası


Tuz (salçanızın tuzunu göz önünde bulundurarak)


Karabiber, kimyon, isteğe göre pul biber


1 çay bardağı susam













Yapılışı


İlk olarak yoğurma kabına süt, şeker, tuz ve mayayı alarak iyice karıştırın ve karışımı 10-15 dakika mayalanmaya bırakın. Sonrasında sıvı yağ ve yumurtayı da ilave ederek karıştırın. Son olarak un ilavesiyle yumuşak bir hamur elde ettikten sonra hamuru tezgaha alın ve 10 dakika kadar iyice yoğurun. Yoğurma kabını iyice sardıktan sonra sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.






Bu sırada biberli harcı hazırlayın.






Soğanı rondodan geçirdikten sonra sıvıyağ koyduğunuz tavada kavurmaya başlayın. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra biberleri de rondodan geçirin ve kavrulmakta olan soğanların üzerine ilave edin. Bu arada domatesi de (kabuğunu soymadan) rondodan geçirin. Biberler iyice kavrulduktan sonra salçaları ve rondodan geçirdiğiniz domatesi de ilave edin. Domates suyunu çekip iyice kavrulduktan sonra sırasıyla baharatları, son olarak da susamı ilave edin, ocağı kapatın ve iç harcı soğumaya bırakın.


Bu arada mayalanmış olan hamurunuzu yağlanmış, orta boy bir fırın kabına alın ve elinizle hafif yaydırın. (Bu aşamada hamuru tepside 15- 20 dakika kadar bekletirseniz hamur rahatça yayılacaktır). Hamurun üzerine çatalla delikler açtıktan sonra biberli harcı yayın ve 180 derece ısıtılmış fırında pişmeye bırakın.














Hamur ölçüsü ortalama 2-3 kişiliktir, kişi sayısına göre hamuru iki katına çıkarabilirsiniz.


Farklı sunum şekli olarak, porsiyonluk ekmekler de yapabilirsiniz.









No comments:

Post a Comment