Monday, March 24, 2014

KAYNAR VE SAİM BEBEK



kaynar ve saim bebek 1






Kuzenimin bembeyaz, maviş maviş, sevimli, dünyalar tatlısı ve çoook yakışıklı bir oğlu oldu. Bütün aile dünyaya yeni gelen Saim Bebek için tatlı bir sevinç ve heyecan yaşıyor. Her yeni doğan bebek için Adana'da ''Kaynar'' adı verilen sıcak bir içeceğin misafirlere ikram edilmesi adettir. Kuzenimi hayırlamaya gittiğimizde de kapı açılır açılmaz Kaynar'ın o muhteşem
kokusu (tarçın, bahar, karanfil, zencefil) hepimizin içine doldu. Kaynarlarımız ismi gibi kaynar kaynar (yani çok sıcak) ve süslü mavi kordelalı fincanlarda ikram edildi. Adana'da yeni bebek hayırlıyorsanız bu şifalı içeceği mutlaka içersiniz. Çok sevilen bir içecek olduğu için istediğiniz zaman pişirip içebilir ve konuklarınıza ikram edebilirsiniz.






kaynar ve saim bebek 2






kaynar ve saim bebek 3




MALZEMELER



  • 8 bardak şeker


  • 18 bardak su


  • 250 gr. kaynar baharatı 


  • (8-10 adet çubuk tarçın, 20-25 adet yeni bahar, 15 adet karanfil, 4 adet zencefil, 4 adet havlucan)


  • Ceviz


  • Fındık


  • Yerfıstığı



YAPILIŞI



  1. Baharatları yıkayın. Temiz 25 x 25 cm.lik tülbent gibi ince bir bezin içine bütün baharatları bağlayın. Büyük bir tencereye bu bohçayı bırakın.


  2. Üzerine ölçülü su ve şekeri ekleyin. Ocakta yaklaşık 30-45 dk. kaynatın.


  3. Cevizleri dövün veya rondo gibi bir makinada çekin. Fındık ve yerfıstıklarını biraz fırınladıktan sonra çekin.


  4. Fincanların yaklaşık yarısına kadar dövülmüş ceviz, fındık ve yerfıstığından koyun. Üzerine kaynamış ve çok sıcak olan kaynardan kepçe veya cezve ile dökün.


  5. Üzerine toz tarçın ekeleyip ikram edin.




KAYNAR HAKKINDA 



  • Kaynar içindeki malzemelerden dolayı çok faydalı ve şifa dolu bir içecektir.  


  • Kaynar pişerken bütün baharatların güzel kokusu evinizi kaplayacak; baharatların özü suya çıkacaktır. 


  • Kaynarın tadına bakarak kendi isteğinize göre su veya şeker eklemesi yapabilirsiniz.


  • Suyun içindeki baharat bohçasını 1-2 gün içinde bırakın. Sonra içinden alın. Baharatlar suyun içinde kaldıkça özünü verir.


  • Üzeri için isterseniz sadece ceviz kullanabilir veya seviyorsanız ceviz, fındık, yerfıstığına yeşil antepfıstığı eklemesi de yapabilirsiniz. 


  • Fazla olan kaynarı buzdolabında bekletin. Misafirinizin sayısına göre bir miktar kaynarı iyice kaynatıp ikram edin. 


  • Buzdolabında kaynar 3-4 gün bozulmadan saklanabilir. 




kaynar ve saim bebek 4



No comments:

Post a Comment