Saturday, February 8, 2014

videodrome #162



Blog Aralık ayı başından beri nadasta. Biraz bıkkınlık, ama bıkkınlıktan daha çok mesleki yoğunluktan dolayı önceliklerim listesinde gerilere atmak durumunda kaldım bu mecrayı. Henüz yoğunluğum geçmese de bıkkınlığım geçti sayılır. 2014 senesinde hala oturup bloglardan müzik yazısı okuyan kaldı mı bilmem ama pek yakında yine eski haline dönüştürmeyi umut ediyorum burayı. Yazamayıp da kenara not ettiğim dinlemesi elzem birkaç albümle kolları sıvayacağım. Bu video seçkisi bir başlangıç olsun. 






King Krule - A Lizard State 






Yerçekimine meydan okuyan Hitchcocklu bir röntgencilik videosu, saksafonlu bir "rok" şarkısı. Kimse beni bu adamın benden yaşça daha büyük olmadığına inandıramaz.


 


Angel Olsen - Forgiven/Forgotten 






Angel Olsen bir önceki uzunçaları 'Half Way Home'da akustik gitarı eline alıp yüreğimize olta iğnesi saplamıştı. Henüz tamamını dinleyemedim ama yeni albüm 'Burn Your Fire For No Witness'tan bu tadımlıkta gitarları iki dakika boyunca fişe takmış. Sarılışlar, yürüyüşler, bisiklet gezileri, fayansların soğuk yüzeyi.


 


Nadine Shah - To Be A Young Man 






Pakistan ve Norveç kökenli genç İngiliz şarkıcı/şarkı yazarını zorla birilerine benzetip değerini azaltmak istemem ama çıplak/sert gitar riffleri ve nüanslı vokaliyle PJ Harvey-gillerden olduğunu söylemek ayıp olmaz. İki EP sonrasında gelen ilk uzunçalar 'Love Your Dum And Mad' geçtiğimiz senenin akılda kalan "ilk albüm"lerindendi. Çekirgenin epey zıpladığı asit kafalı bir pub ortamı, böceklerden hazzetmeyenler izlemesin.


 


Mutual Benefit - Advanced Falconry 






Jordan Lee'nin değişken bir ekiple yürüttüğü yarı-kişisel bir proje Mutual Benefit. İlk uzunçalar 'Love's Crushing Diamond' bandcamp'ten yayınlanmasına rağmen incelikli orkestral ve akustik nefasetleriyle kallavi müzik neşriyatlarının radarına girmeyi başardı. İşlerin ters gittiği bir aile fotoğrafının ağır çekim öyküsü.


 


Wooden Shjips - Everybody Knows 






'Back To Land', San Francisco menşeli psych-rock grubu Wooden Shjips'in işin psych tarafını biraz geriye ittiği, su gibi akan bir albüm. Arkadaki gitar gürültüsü yanıltmasın, bu şarkı da doğasında epey uysal ve asude aslında. Videoda ormanda sislerin arasında ayin düzenleyen ya da atlara fısıldayan maskeli kadınlar mevcut. Ne de olsa orman bedava.


 


Cass McCombs - Big Wheel 






Neye imza atsa evi arabayı satıp bütün parayı yatıracak kadar itimat duyduğum adamlardan Cass McCombs geçtiğimiz sene yine kendi meşrebince enfes bir uzunçalar yayınlamıştı. Albüme ismini veren şarkının sübliminalimsi videosunu üzerinden kelimelerin aktığı ve filtrelerden geçirilmiş birbirinden bağımsız görüntülerden kotarmışlar. Albümden başka bir video daha var, Cass McCombs'un hayatının sonbaharında onore ettiği geçmişin ünlü oyuncusu Karen Black'in söylediği 'Brighter!'.


 


Mick Turner - The Bird Catcher 






Avustralyalı gitarist ve ressam Mick Turner'ı üyesi olduğu birçok grup ve özellikle Dirty Three'den tanısak da kendisi solo olarak da epey aktif ve Drag City'den yayınlanan yeni albüm 'Don't Tell The Driver' halihazırda güçlü bir külliyata daha da ağırlık katıyor. Geçtiğimiz sene kaybettiğimiz Karen Black'i bu videoda da loş bir evin içinde görüyoruz.


 


Linda Perhacs - Freely 






40 küsür sene önce yayınladığı tek albüm 'Paralellograms' ile Julia Holter gibi günümüzün kadın ozanlarını etkileyen Linda Perhacs artık zamanı geldi diyerek genç kuşaktan isimlerin de katkıda bulunduğu 'The Soul Of All Natural Things' isimli yeni bir albüm yayınladı. Şarkının pastoral tınısına uygun bir şekilde tabiat görüntüleriyle bezeli bir video uygun görülmüş.


 


Kevin Morby - Miles, Miles, Miles 






Woods ve The Babies gibi Brooklyn menşeli bilindik iki indie rok grubunun üyesi olan Kevin Morby, kendine biraz zaman ayırıp gürültüyü biraz kıstı ve 'Harlem River' isimli bir folk rock albümü yayınladı. Gösterişsiz ama sıkı bir şarkının geçtiğimiz ay çekilen bir canlı performans videosu.


 


Zachary Cale - Hold Fast 






35 yaşında bir müzisyen Zachary Cale. ABD'nin folk, country ve blues mirasından yola çıktığı ve iğneyle kuyu kazarak inşa ettiği müzikal macerası büyük isimlerle birlikte sahne tozu tozu yuta yuta ilerliyor ve Cale yeni albümü 'Blue Rider' ile hak ettiği bilinirliğe yavaş yavaş ulaşıyor. Bu da bir canlı performans videosu.


 


No comments:

Post a Comment